Prisforespørsel

Salg: (+47) 907 44 660

E-post: ordrebygg-no@tyrolit.com

Skriv til oss

  • Skriv gjerne også om du ønsker å bli kontaktet pr. telefon eller e-post.
    Vi er avhengig av ditt samtykke for å sende deg digital kommunikasjon. Vi tar ditt personvern på alvor, og vil aldri dele dine personopplysninger med tredjeparter. Se vår personvernerklæring for mer informasjon.

Kjerneboring - Ikke bare forstå hva du gjør, men også hvordan du gjør det! - DEL 1: VANN

Kjerneboring – Ikke bare forstå hva du gjør, men også hvordan du gjør det! – DEL 1: VANN

Siden det er flere variabler ved kjerneboring enn noen annen form for betongkutting, er det å være kompetent innen kjerneboring fundamentet for å være en god betongsager.

Det er dog 4 elementer som er meget viktige for å kunne kjernebore effektivt. I dette innlegget skal vi forklare om vannets rolle ved kjerneboring:

VANN – Et diamantsegment består av små diamanter som er presset sammen med et metallpulver (bindemiddel). For å få en effektiv borehastighet er man helt avhengig av at metallpulveret slites i riktig hastighet. Slik at nye diamanter hele tiden bringes til overflaten. Når det bores med «våtbor» er vanntilførsel derfor en meget viktig faktor. Noen kjerneborere tror at jo mer vann dess bedre boring, men siden diamantene sliper bort betongen er vannet med på å lage en «betongsuppe» som kalles «slurry» (slam). Dette slammet hjelper til i slipeprosessen slik at diamanter hele tiden er fremme og holder seg skarpe.

Brukes det for lite vann blir det ikke noe slam og diamantene vil fortsette å slipe på de samme partiklene og boringen stopper opp. Brukes det for mye vann vil alle betongpartiklene bli vasket bort og vi vil ikke få den hjelpen vi trenger for å bringe nye, skarpe diamanter frem i segmentet. Den riktige mengden vann er når slamvannet er ugjennomsiktig som kremet kakao 🙂 Da får man transportert bort overskuddsmateriale samtidig som at man sliter bort bindemiddel og nye diamanter eksponeres.  

Hold derfor øynene på overskuddsvannet og juster om nødvendig underveis!

I neste innlegg forklarer vi det andre punktet for å kunne kjernebore effektivt: Skikkelig forankring av borstativet. Les det her!